Turkije

Turkije

Turkije heeft alles wat een toerist zich maar kan wensen! Het land heeft een aangenaam klimaat, prachtige landschappen en een zeer indrukwekkende cultuurgeschiedenis. Daarnaast biedt Turkije een scala aan gezellige en gevarieerde badplaatsen en kunt u overheerlijk eten uit de beroemde Turkse keuken (die op de derde plaats staat van de wereldranglijst!). Redenen genoeg om hier uw vakantie door te brengen!



Uniek aan Turkije is dat het land een brug vormt tussen de twee continenten Europa en Azie. Ruim 95% van de totale oppervlakte van Turkije ligt in Azie, terwijl de resterende 3% tot Europa behoort. Met een oppervlakte van ruim 780.580 km is Turkije ongeveer 23 keer zo groot als Nederland. Dus wie van het uiterste oosten naar het uiterste westen zou willen reizen, moet maar liefst meer dan 1700 kilometer afleggen!



Algemene informatie over Turkije

Als vakantieland is Turkije populair vanwege de mooie kust, het zonnige weer en de uitnodigende cultuur van het land. Ook ligt het prijsniveau relatief laag vergeleken met andere Europese landen. Gaat u voorbij aan de zandstranden en de blauwe zee, dan vindt u in Turkije ook nog eens overblijfselen van het Grieks Romeinse verleden van het gebied. Van aquaducten tot volledige steden doen nog denken aan de tijd van Alexander de Grote en Achilles. Ook heeft Istanbul, voorheen Constantinopel, een belangrijke rol gespeeld als politiek centrum voor het Christelijke rijk.

Bevolking, Cultuur & Religie van Turkije

Bevolking

In Turkije wonen circa zeventig miljoen mensen, waarvan ongeveer de helft op het platteland woont. De bevolking van Turkije bestaat uit Turken, Koerden, Lazen, Circassiers, Arabieren, Armeniers en Assyriers. Turkije heeft 68 miljoen inwoners in 2003.

Taal

De officiele taal in Turkije is Turkce oftewel Turks. Dit is ook de enige taal die in Turkije wordt gesproken. In Turkije spreekt ongeveer 90 procent van de bevolking Turks. Het Turks maakt deel uit van de Turkse taalfamilie. Talen uit deze familie worden ook gesproken in andere landen in Centraal Azie en deze hebben een zekere gelijkenis. Het Turks komt oorspronkelijk uit het steppelgebied van Mongolie. Daar werd het gesproken door de nomaden, die het meegebracht naar Turkije

Cultuur

Het moderne Turkije is voor een groot deel de schepping van 1 persoon, Mustafa Kemal ofwel Ataturk. Turkije is niet alleen populair vanwege het warme klimaat. Turkije kent uiteraard ook een rijke cultuur welke vooral in de grote steden zoals Istanbul, Ankara en Izmir is te vinden. Turkije kent veel invloeden uit Griekenland, maar door de bewogen geschiedenis zijn er ook vele andere invloeden te herkennen. Deze zijn vooral terug te zien in de architectuur. Enkele veel bezochte gebouwen zijn het Topkapi paleis in Istanbul, het mausoleum van Ataturk in Ankara en de historische wijk Konak in de, na Istanbul, grootste stad van Turkije Izmir.

Religie

De officiele godsdienst van Turkije is de islam. De islam heeft in Turkije dan ook de meeste aanhangers. Meer dan 96 procent van de Turken is islamitisch, het geloof wordt generatie op generatie doorgegeven.

Eten & drinken in Turkije

In Turkije kun je op elk moment overal wel wat eten in de grotere steden. Je vindt overal kebaptenten voor een snelle hap, maar je kunt er ook prima uit eten. Eten is vergeleken met Nederland niet duur. Op straat wordt veel eten en drinken verkocht. Zo lopen er talloze mensen met handkarren rond, waar je onder andere kestanes (gepofte kastanjes), maiskolven, simit (ringvormige broodjes met sesamzaadjes), thee en sahlep kunt kopen.

Praktische informatie over Turkije

Tijdsverschil

In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.

Geldzaken

De munteenheid in Turkije is de Turkse Lira. Als men Euros wil wisselen (Eurocheques, travellers cheques of contant) kan men dat het beste in Turkije doen, omdat de wisselkoers in Turkije aanzienlijk gunstiger is dan die in Nederland. Men dient de wisselbewijzen van de bank of het postkantoor te bewaren, omdat men die nodig heeft bij het terugwisselen. Turkse banken brengen kosten in rekening voor het wisselen van reis en Eurocheques.

In Turkije leeft men van fooien en daarom wordt voor veel diensten een fooi verwacht. In eet en drinkgelegenheden kan men het beste een fooi van tien procent van de rekening geven. Ook museumsuppoosten en moskeedienaren verwachten een fooi.

Reisdocumenten en Visa

Toeristen die naar Turkije op vakantie gaan kunnen vanaf april 2014 hun visum alleen nog vooraf online aanvragen. De huidige optie om ter plaatse een stempeltje te halen vervalt.

Met ingang van 10 april moeten vakantiegangers hun visum online bestellen op www.evisumturkije.nl. Na betaling van 15 euro per creditcard wordt het elektronische visum per e-mail opgestuurd. Reizigers moeten het visum vervolgens printen en meenemen.

Een visum voor Turkije is zes maanden geldig. Reizigers mogen op een toeristenvisum maximaal drie maanden in Turkije blijven.

Telefoon, Internet & Post

Om vanuit Turkije naar Nederland te kunnen bellen, keist men 0031 en vervolgens het netnummer en het abonneenummer. Bellen vanuit uw accommodatie is meestal erg duur. Cafes met internet zijn veelvuldig aanwezig en zijn tevens goedkoop.

Fotografie, film & video

Men heeft voornamelijk digitale camaras, maar overal zijn er winkels waar films verkrijgbaar zijn. Het ontwikkelen is stukken voordeliger dan in Nederland. Een 1 uur service is gebruikelijk.

Criminaliteit

In Turkije is criminaliteit beperkter dan in Nederland. De kans op beroving is vrij klein. In grote steden als Istanbul is waakzaamheid altijd aan te raden. Pas er ook voor prijs afzetting, dat komt nog wel eens voor. Laat belangrijke papieren en geld niet in de auto of op de hotelkamer achter en loop niet te koop met sieraden of waardevolle spullen.

Uw gezondheid en medische hulp

Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer.

Vaccinaties

Wanneer men naar Turkije reist, zijn vaccinaties niet verplicht. Als men geen enkel risico wil lopen, kan men zich bij de GG&GD tegen tyfus, difterie-tetanus-polio en geelzucht laten inenten. Eventueel kan men malariatabletten innemen. Raadpleeg voor de actuele informatie de GG&GD bij u in de buurt.

Drinkwater

Het leidingwater op uw vakantiebestemming is niet geschikt voor consumptie. U kunt het water voor consumptie koken, maar beter is het om flessen mineraalwater te kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkel verkrijgbaar. Zuiver drinkwater is in de meeste vakantielanden een schaars goed dat wordt geproduceerd ten koste van natuur en milieu. Door de kraan niet onnodig te laten lopen en te douchen in plaats van een bad te nemen, gaan we verspilling tegen. Het leidingwater in Turkije is niet geschikt voor consumptie. Koop flessen mineraalwater bij de supermarkt.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Turkije is erg goed geregeld. De lange afstand tussen grote steden wordt meestal met de bus afgelegd, maar sinds de aanleg van een aantal grote spoortrajecten is het ook geen probleem meer om de hogesnelheidstrein te nemen. Taxis rijden deze afstand ook graag voor je, maar meestal wordt het bedrag dan van te voren bepaald. In steden zoals Istanbul waar men over het water moet, varen ook de zogeheten Vapurs. Binnen de steden zelf wordt er vaak gereisd met de dolmus of met de taxi. Indien er erg grote afstanden afgelegd moeten worden, kan men ook kiezen voor het vliegtuig. In veel steden grote kun je ook de metro, de metrobus en de tram nemen.

Laat u op vakantie in Turkije verrassen door de veelzijdigheid die het land en de inwoners u te bieden hebben.

Vluchtinformatie:

Er wordt gevlogen met een Turkse charter. Indien u met Transavia wilt vliegen dient u hiervoor eur 25, - toeslag te betalen, indien mogelijk op deze vluchtdatum.

Vluchtduur:

De vluchtduur met vertrek vanaf Amsterdam bedraagt:

  • ca. 3:45 uur naar Antalya
  • ca. 3:30 uur naar Dalaman
  • ca. 3:30 uur naar Bodrum
  • ca. 3:15 uur naar Izmir

Transfertijd vanaf Antalya Airport naar:

  • Antalya: ca. 15 minuten
  • Belek: ca. 40 minuten
  • Kemer: ca. 50 minuten
  • Side: ca. 60 minuten
  • Finike: ca. 120 minuten
  • Alanya: ca. 120 minuten

Transfertijd vanaf Dalaman Airport naar:

  • Marmaris: ca. 90 minuten
  • Icmeler: ca. 100 minuten
  • Fethiye: ca. 60 minuten
  • Dalyan: ca. 50 minuten
  • Sarigerme: ca. 20 minuten
  • Gocek: ca. 40 minuten
  • Kalkan: ca. 120 minuten
  • Kas: ca. 135 minuten

Transfertijd vanaf Bodrum Airport naar:

  • Bodrum: ca. 40 minuten
  • Marmaris: 150 minuten
  • Didim: 75 minuten
  • Kusadasi: 90 minuten

Transfertijd vanaf Izmir Airport naar:

  • Kusadasi: 75 minuten
  • Ozdere: 60 minuten
  • Gumuldur: 45 minuten
  • Didim: 120 minuten

U dient er rekening mee te houden dat de hierbovengenoemde transfertijden slechts ter indicatie zijn en er altijd tijdspelingen mogelijk kunnen zijn.

LET OP:

Op sommige vluchtdagen kan het voorkomen dat er een toeslag voor de heen- en/of terugvlucht wordt berekend. Het kan voorkomen dat u op een andere luchthaven aanvliegt, houdt u er rekening mee dat u een langere transfer heeft.

Parkeren op Schiphol

Vanaf nu kunt u niet alleen pakketreizen bij ons boeken, maar ook uw auto veilig achter laten op de luchthaven Schiphol!

Met Aiport Parking kunt uw auto bewaakt parkeren op een daar voor special gereserveerd terrein.

Wat houdt Airport Parking in? - Voordelig parkeren op 10 minuten afstand van Schiphol - 8 dagen parkeren voor €54, inclusief transfer - De auto staat op een bewaakt terrein - Onze Airport Parking is altijd op de hoogte van de juiste vertrek/aankomst tijden, waardoor u niet onnodig lang hoeft te wachten.